SeriezSpot Radio

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ – AWAY FROM HER






Πώς μια αρρώστια μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ιδανικού ζευγαριού που ζει μαζί για πάνω από 40 χρόνια; Πόσα ψυχικά αποθέματα χρειάζονται για να αντέξει κάποιος να ζει δίπλα σε έναν άνθρωπο που όχι μόνο σβήνει τις αναμνήσεις της κοινή τους ζωής , αλλά σιγά - σιγά και τον ίδιο;
Χρησιμοποιώντας τη νόσο του Αλτσχάιμερ, της ασθένειας που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, σαν αλληγορία πάνω στη μνήμη και την επιλογή των ανθρώπων να θυμούνται μόνο αυτά που θέλουν και όποτε θέλουν, η ηθοποιός Σάρα Πόλεϊ  ξεδιπλώνει το ταλέντο της κάνοντας το σκηνοθετικό της ντεμπούτο έχοντας την τύχη να διευθύνει δύο ιερά τέρατα της έβδομης τέχνης. Η Τζούλι Κρίστι και η δική μας Ολυμπία Δουκάκη (η οποία είναι και εκπρόσωπος του αμερικανικού Iδρύματος Alzheimer) συναντιούνται σε μια βαθιά ανθρώπινη, τρυφερή, συγκινητική ταινία για τη μνήμη, τη συντροφικότητα, την προδοσία, την αφοσίωση, τα γηρατειά και την αγάπη. Η ταινία είναι βασισμένη στο διήγημα «The bear who came over the mountain» της Αlice Munro.     
        Η Φιόνα και ο Γκραντ, ένας πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, έχουν αποσυρθεί σε ένα εξοχικό σπίτι σε μια απομονωμένη περιοχή. Είναι ένα ζευγάρι που δεν έχει χάσει την αγάπη και την τρυφερότητα μεταξύ του. Όμως η φαινομενικά τέλεια κοινή τους ζωή αρχίζει να ταράζεται όταν τα συμπτώματα της νόσου αρχίζουν να γίνονται εντονότερα στη συμπεριφορά της Φιόνα. Η ίδια συνειδητοποιεί την κατάστασή της και πιέζει τον Γκραντ για την εισαγωγή της σε ένα θεραπευτήριο. Όμως, η πορεία της ασθένειας δείχνει να επιταχύνεται. Και ο Γκραντ θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την απουσία της αγαπημένης του γυναίκας και την αδιαφορία που του δείχνει όλο και περισσότερο, καθώς αρχίζει να ερωτεύεται έναν άλλον ασθενή. Εκείνος θα πλησιάσει τη γυναίκα του άλλου άντρα, ώστε να την πείσει να τον επιστρέψει στο θεραπευτήριο και να κάνει τη Φιόνα πιο ευτυχισμένη μέσα στον κόσμο που ζει πια. Μία εξαιρετικά επίπονη δοκιμασία για δύο ανθρώπους που θα κρίνει το σύντομο μέλλον τους αλλά κυρίως θα αναθεωρήσει το πλούσιο παρελθόν τους.
      Αν και δεν είμαι υπέρ των δραματικών ταινιών ομολογώ ότι η συγκεκριμένη ταινία μου κράτησε το ενδιαφέρον χωρίς να γίνει υπερβολικά μελό. Η υπόθεση αφορά κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε. Ασχολείται με ένα δύσκολο και δυσάρεστο θέμα, όμως η ταινία δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο θλιβερή όσο περίμενα αρχικά. Αντιθέτως είναι χαμηλών τόνων, παρουσιάζει με ρεαλισμό τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ στην ζωή, στις διαπροσωπικές σχέσεις, χωρίς υστερίες και κραυγαλέες αντιδράσεις. Επιβεβαιώνει ότι η ζωή μας κάνει κύκλους, μιας και όλοι αντιμετωπίζουν την πρόκληση του γάμου, της δέσμευσης και της αφοσίωσης. Οι πράξεις του συζύγου αποτελούν παράδειγμα οικογενειακής πίστης και σεβασμού στο έτερον ήμισυ παρόλο που έρχονται αντιμέτωπες με την προδοσία. Απορρίπτοντας τις συναισθηματικές υπερβολές δίνει κουράγιο στις οικογένειες που πλήττονται από την μη θεραπεύσιμη ασθένεια.
https://www.youtube.com/watch?v=ct7eXP-ivAk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου